Een rijke boer in de Zaanstreek had twee zonen. De oudste nam de boerderij en de landerijen over, zo ging dat. De jongste moest iets anders. Boerenzoon Kees, zoals hij heette, ging aan het werk in de plaatselijke Forbo fabriek. Dat was hard werken, maar zo kon hij in ieder geval op een eerlijke manier zijn geld verdienen. Het was geen vetpot, gelukkig stopte zijn oudere broer hem regelmatig wat toe. Melk of boter. Soms een stukje kaas. En eens per jaar, in de slachttijd, een flinke hoeveelheid vlees. Daar genoot Kees van. Krabbetjes, Ribben, heerlijk. Soms karbonades. Of een flinke homp gehakt. Kees wist er wel raad mee. Voor het zware werk bij de Forbo had hij zijn eigen krachtvoer ontwikkeld. Yoghurt met een gehaktbal. Elke dag na de avondmaaltijd. Dan kon je er de volgende dag weer voor 120% tegenaan. Het schijnt dat hele ploegen bij de Forbo dit gebruik hebben overgenomen. Vraag maar eens in Krommenie naar ‘Boerenkeesyoghurt’. Wedden dat ze dan met dit recept komen?
INGREDIENTEN
-Rechtsdraaiende yoghurt
-Bakboter
-Gehakt
-Paneermeel
-Eieren
-Zout, peper en overige kruiden naar behoefte
BENODIGHEDEN
-Keuken
-Houten roerlepel
-Twee braadpannen
-Vleesvork
-Mengschaal
-Kommen
BEREIDING
Vul de ene braadpan met de rechtsdraaiende yoghurt en zet deze in de koelkast.
Meng in de mengschaal de gehakt, eieren, paneermeel, en kruiden.
Kneed er een aantal stevige ballen van.
Bak ze met wat bakboter in de andere braadpan tot een paar lekkere gehaktballen.
Meng de gehaktballen door de yoghurt en laat ze even trekken
Verdeel het yoghurt-gehaktbalmengsel over de kommen
Serveren als nagerecht
TIP
Ook lekker met een toefje slagroom!
Eet smakelijk!