Gepost door webmaster op feb - 3 - 2017 onder Groente, Verse groente, Zuivel

De Noord-Afrikaanse keuken staat bekend om zijn verfijnde combinatie van zoete en hartige smaken. Noten, munt, koriander en schapenvlees gaan hand in hand met gedroogde vruchten, rozijn en kaneel. Hmmmm, heerlijk, vindt u ook niet? Terwijl ik dit type loopt het water me al in de mond…
Maar in Nederland kunnen we daar ook wat van. Van die combinatie zoet-hartig. Wie heeft zijn moeder nooit horen spreken over rijst met boter en suiker? Wie heeft er nog nooit een boterham met appelstroop en kaas gegeten? Of een dadel met mon chou? En dan hebben we het nog niet eens over de eeuwenoude spekpannenkoek met stroop.  

In de tweede helft van de vorige eeuw kwam daar dit gerecht bij. Het idee gaat terug op een echte Indiaanse traditie. De oude Indianen kauwden namelijk op gom die zij met kruiden op smaak brachten. Die goede gewoonte is lang in onbruik geraakt, maar na de introductie van de kauwgom in Nederland, na de Tweede Wereldoorlog, is het voorzichtig weer in beeld gekomen. Kortgezegd vormt de Indiaanse traditie de inspiratie voor dit recept, dat naadloos aansluit op de al bestaande zoet-hartige tradities.

Stamppot rauwe kauwgomballen is het ideale kindergerecht. Ben je helemaal klaar die lange tanden aan tafel? Heb je genoeg van de drie P’s van pannenkoek, patat en pizza? Wil je wel weer eens een echte gezonde Hollandse maaltijd die zonder gezeur naar binnen gaat, ook bij de jongste disgenoten? Denk dan eens anders dan anders, en probeer dit unieke recept. Succes gegarandeerd!.


INGREDIENTEN
-750 gram kauwgomballen
-1 kg kruimige aardappelen
-Klontje boter
-Karnemelk
-Zout


BENODIGHEDEN
-Keuken
-Grote pan
-Aardappelschilmesje of dunschiller
-Stamper
-Kookwekker of horloge
-Vergiet
-Magnetron


BEREIDING
Spoel de kauwgomballen kort af onder de kraan en laat ze uitlekken in de vergiet.
Schil de aardappelen, verwijder pitten en ongerechtigheden en snijd ze in stukken. Doe de aardappelen met een laagje water in een grote pan, en breng ze aan de kook. Laat 20 minuten koken.
Haal de pan van het vuur, giet de aardappelen af.
Zet de pan terug op het vuur (laagste stand). Voeg een klontje boter, een scheutje melk en zout en peper naar smaak toe. Stamp het geheel met de stamper tot een fijne en smeuïge puree.
Meng met de houten lepel de kauwgomballen er door de aardappelen.
Serveren met kiwi.


TIP
1. Kauwgomballen zijn er in vele kleuren. Speel daar eens mee, het geeft nóg meer variatie op tafel!
2. Wil je stoppen met roken? Probeer dan eens stamppot met nicotine-kauwgom in plaats van kauwgomballen.

Eet smakelijk!

Meal: Food type:

Laat een reactie achter


Ga direct naar

  • Voor kookgekken!
  • Alle recepten op een pagina!
  • Alle berichten op een pagina!
  • Voor kooklinkerhanden!
  • De kook trivia die je moet weten!
  • Miaow

RECEPTEN

Sangele Dragonului (sambalsoep)

Gepost op mei - 1 - 2017

0 Reacties

Stamppot rauwe kauwgomballen

Gepost op feb - 3 - 2017

0 Reacties

Mosselen met een bite

Gepost op feb - 4 - 2016

0 Reacties

Gevulde doperwten

Gepost op jan - 8 - 2016

0 Reacties

BERICHTEN

Voor kookgekken!

Gepost op jan - 7 - 2016

2 Reacties