Of dit recept nu écht terug gaat op een eeuwenoude donker Afrikaanse pygmeeëntraditie is niet met 100% zekerheid te zeggen, maar alles wijst daar wel op. Tegelijkertijd is het ook een voorloper van het heden ten dage zo beroemde moleculair koken. Geloof het of niet, maar het verhaal gaat dat dit één van de eerste gerechten was dat restaurant El Bulli in Barcelona op de kaart had staan. De rest is bekend: een jarenlange verkiezing tot hét beste restaurant ter wereld volgde. De ontwikkelingen staan niet stil. El Bulli heeft haar deuren tijdelijk gsloten. Naar verluid is de chef-kok in alle geheim bezig aan een nieuwe stap in de wereld van het koken: atomair koken. Deze geavanceerde nanotechnologie wordt momenteel in alle geheim uitgetest in de Large Hadron Collider deeltjesversneller (LHC) bij het CERN in Geneve. Niks elementaire deeltjesfysica of grote theorie van alles, gewoon koken, dat is wat daar gebeurt. Ik zou alvast maar een tafeltje reserveren, want de Higgs-deeltjes en W-bosonen raken al aardig aan de kook. De oersoep is bijna klaar! Ondertussen leest u hieronder waar het ooit allemaal mee begon.
INGREDIENTEN
-Verse doperwten
-Blikje kikkererwten
-Mayonaise
-Zout, peper en overige kruiden naar behoefte
BENODIGHEDEN
-Keuken
-Operatiemesje
-Pincet
-Vergrootglas
-Vork
-Oven
BEREIDING
Kook de verse doperwten net niet gaar, zodat de schil van de doperwtjes nog enigszins stevig is. Verwarm de kikkererwten. Prak ze fijn. Meng met mayonaise en kruid ze naar behoeven. Houd het mengsel au bain-marie warm (ca 55 graden). Dop de doperwten. Snijd ze door midden met het operatiemesje. Hou de halve doperwten vast met een pincet en schraap met het mesje de doperwt leeg. Het doperwtschraapsel niet weggooien maar door het kikkererwtmengsel roeren. Gebruik het operatiemesje als een soort plamuurmes om de doperwten te vullen met het kikkererwt-mayonaisemengsel.
Leg de gevulde doperwten in een ingevette ovenschaal en bestrooi met Parmezaanse kaas. Even in de oven (180 graden) gratineren voor een mooi en knapperig heerlijk bruin korstje.
Serveren met een vergrootglas.
TIP
Houdt u van variatie? Vult u dan eens de kikkererwten met doperwtenpasta!
Eet smakelijk!