Iedereen weet hoe lekker mosselen zijn. Waar mensen soms nog wel eens moeite mee hebben is het feit dat mosselen bij de bereiding levend gekookt worden. Dan is het goed om te weten dat dat de mossel in het geheel geen pijn doet. Voor de mossel voelt koken ongeveer zoals nagels knippen. Dat valt dus reuze mee!
Nadeel van mosselen is dat je maar weinig overhoudt uit het grote volume waarmee je begint. Alle schelpen verdwijnen uiteindelijk bij het GFT-afval. Zonde! Alsof je van een os alleen zijn staart opeet. Gelukkig kan dat ook anders. Onze voorouders gebruikten altijd alles van het dier dat zij slachtten. Laten wij een voorbeeld aan hen nemen en ophouden met de verspilling!
Wat maar weinig mensen weten is dat mosselschelpen uitstekend eetbaar zijn. Ik geef toe, het is even wennen, maar áls je eenmaal gewend bent aan de karakteristieke smaak en structuur, wil je nooit meer anders. Mosselschelpen zijn bovendien rijk aan calcium. Goed voor je botten en je gebit…

Dus kom uit je comfort zone  en probeer dit verrassende recept. Je hebt veel minder mosselen nodig dan je gewend bent, dat is goed voor je portemonnee en voorkomt overbevissing van de mosselpopulatie.


INGREDIENTEN (4 p)

Voor de mosselen
-2kg mosselen
-1 zakje mosselgroenten
-1 bakje mosselsaus 


Voor het beslag
-Bloem
-Eieren
-Olie
-Zout 


BENODIGHEDEN
-Eetbare lijm (verkrijgbaar bij de taartdecoratie zaken)
-Frituurpan
-Frituurvet


BEREIDING
Borstel de mosselen schoon onder de kraan. Breng nu bij elke mossel een goede laag eetbare lijm aan, rondom op de naad van de twee delen van de mosselschelp. Laat de lijm goed drogen en uitharden door de mosselen in het midden van een voorverwarmde oven (35C) te leggen.

Maak in de tussentijd het beslag. Meng bloem, zout, eierdooiers en olie in een kom. Voeg bier of water geleidelijk toe en klop alleen maar net lang genoeg om een glad beslag te verkrijgen. Laat het beslag minstens 1 uur op kamertemperatuur rusten, anders laat het los van de schelpen en worden de mosselen ongelijk bekleed. Klop de eiwitten tot er zachte pieken op blijven staan en schep ze, vlak voor het gebruik, door het beslag.

Verwarm de  frituur op circa 180C. Mag ook 190C zijn. Meng de mosselgroenten en de mosselsaus door het hete frituurvet. Doop de gedroogde mosselen door het beslag en laat ze in porties voorzichtig in de frituurpan glijden. Frituur ze ongeveer 15 minuten, tot de korst goudkrokant gekleurd is.

Serveren met Vlaamse friet en een goed glas bier.


TIPS
Als je vegetariër bent, liever geen vlees eet of eigenlijk geen mosselen lust, kun je vóór bereiding ook de mossel uit de schelp verwijderen en de schelpen vullen met een vulling naar smaak, zoals bijvoorbeeld pindakaas.

Mosselen die, voordat de eetbare lijm goed uitgehard is, toch proberen hun schelp te openen, kun je met een eenvoudige lijmklem in gesloten toestand houden.

Ga direct naar

  • Voor kookgekken!
  • Alle recepten op een pagina!
  • Alle berichten op een pagina!
  • Voor kooklinkerhanden!
  • De kook trivia die je moet weten!
  • Miaow

RECEPTEN

Sangele Dragonului (sambalsoep)

Gepost op mei - 1 - 2017

0 Reacties

Stamppot rauwe kauwgomballen

Gepost op feb - 3 - 2017

0 Reacties

Mosselen met een bite

Gepost op feb - 4 - 2016

0 Reacties

Gevulde doperwten

Gepost op jan - 8 - 2016

0 Reacties

BERICHTEN

Voor kookgekken!

Gepost op jan - 7 - 2016

2 Reacties